Ultimate 64

Ultimate 64 – karácsonyi meglepi!

Már biztosan sokan hallották a Gideon’s Logic nevet, amely az a kis cég, amely az 1541 Ultimate floppy emulációs cartridge-et tervezte, és gyártja a mai napig sokak örömére. Ez a kiegészítő tette híressé a tervezőt Gideon Zweijtzer-t, hiszen itt egy teljes értékű hardver-emulációs technikát használ FPGA alkalmazásával, így 99,8%-ban megegyezik az eredeti hardver működésével, ezért szinte minden régi és új program módosítás nélkül futtatható flash háttértárra másolt lemezképekről a Commodore 64-en. Ezen kívül integráltak bele még alternatív Kernal ROM-ot, számtalan törőcartridge-et, és 1764 kompatibilis memőriabővítőt, és ethernet kapcsolódási lehetőséget is, szóval nagyon hasznos kis szerkezet.
Ma persze nem (csak) erről lesz szó, hanem a másik nagy projektjükben napvilágot látott érdekességről!

Ultimate 64 alaplap (forrás: ultimate64.com)

Az Ultimate 64 egy teljes értékű Commodore 64 számítógép alaplap, de nem egy utánépített új PCB eredeti MOS chipekkel, mint amivel az Individual Computers lepett meg minket a C64 Reloaded megjelenésével, hanem inkább a Commodore One irányt célozta meg. Programozható logikai áramköröri chipekkel (FPGA) készített egy teljesen új, az eredetivel megegyező működésű hardver emulációt.
Ez még nem minden, mert beleintegrálták az alap C64-be az 1541 Ultimate-et is, valamint SID emulációt, tehát egy fullos, felturbózott C64-et kapunk beépített floppy meghajtóval, és számtalan bővítővel, de nincs szükség egyetlen eredeti MOS chipre sem a működéshez. A vájt fülűek használhatnak eredeti SID chipet is az emuláció helyett.
Ez a kütyü nagyon megtetszett nekem, így hát megrendeltem egy Elite verziót múlt karácsonyra. A nagy érdeklődés miatt szinte mindíg ki van fogyva a készlet, így előrendeltem még szeptemberben, így 3 hónap múlva meg is kaptam 🙂

Ultimate 64 – karácsonyi meglepi!
Egyedi újragyártott ház, S/N: #18/500

Izgatottan estem neki az új masina építésének. Új belsőhöz új külső is dukál, így elővettem a pár éve vásárolt C64C utángyártott sötétkék limitált sorszámozott házamat, ami eddig egy C64 C alaplapnak adott otthont, és megkezdődött az átépítés. A régi alaplap kikerült belőle, és pihenni tért egy dobozban. Helyére építettem be az Ultimate alaplapját. Mint kiderült, a beépítésnél sok apróságra oda kell figyelni, nem csak 2 csavar és kész…
Természetesen beépíthető breadboard régi fajta házba is, ilyenkor a joy csatlakozónál lévő takarólemezt át kell rá rakni, és már mehet is a házba.

A régi alaplapnak mennie kell!
A 2 csavar berakva… lebegősen

Az alaplap behelyezése után 4 csavarral rögzítettem, és hát alul az egész panel “lebegett”, csak jobb oldalt a joy csatlakozóknál volt rögzítés. Ez annyira nem tetszett, így hát utánnanéztem más hogyan rögzítette a lapot. Vannak 3D nyomtatott kiegészítők a táp, és oldalsó bekapcsológombhoz ami a DIN csatlakozó helyére megy be és kitölti a hézagokat. Ez csak kozmetika, de a lényeges tartóelemek is megtalálhatóak. Van olyan ami teljes egészében bemegy az alapalp alá és megtartja, de vannak tartó klippek is ami 2-3 helyen támaszt alá, nekem ez is megteszi. De nincs 3D nyomtatóm, a bérnyomtatás pedig igen költséges még (lásd Amiga egerem reparálásánál). Egyelőre minőségi radírból vágott támasztékokkal van kipányvázva a lap.

A radír sok mindenre jó!
A tartóelemet hajtogatni kell

A billentyűzet tartóelemei jöttek. Van belőle 3D nyomtatott verzió is, amit célszerű használni, mert az eredeti fém tartóknál a jobb oldali támasztólemeze fémesen hozzáért az alaplap kényes részeihez, így azon hajtogatni kellett, de a joy csatlakozó csavarján szépen megült, úgyhogy végül is megbízhatóan sikerült beállítani. Erre került egy C64C gép eredeti billentyűzete.

Összerakva, élesztés

Összerakás után csatlakoztattam a hozzá kapott tápot, és egy eredeti 1802-es monitort, bár HDMI-vel a TV-re is köthettem volna, mert van rajta ilyen lehetőség is.
Az élesztés, kicsit trükkös, mivel szerzői jogi kérdések miatt a készülék alaplapja nem tartalmazhatja a C64 ROM fájljait. Első bekapcsoláskor ezért szervíz üzemmódban indul el, és pontosan leírja hogy mit milyen néven kell felmásolni egy pendrive-ra, és csatlakoztatni az USB portjai egyikére. Miután felismerte a meghajtót, betöltődnek a fájlok amire rá is kérdez, és egy reset után már indul is a gép. Többször nem kéri a fájlokat, belementi az alaplapba azokat, de később ezeken változtathatunk a kismillió beállítás között. Mindenképp olvassátok el a Wiki oldalán lévő leírást, mert nagyon hasznos különösen az elején amíg beállítod a rendszert!

Tesztelés alatt

Tesztelésnél kipróbáltam jópár játékot, régi/új demót, és felhasználói programot is probléma nélkül. A SID emuláció is nagyon jó, szerintem szépen szól, a legtöbb esetben nem venni észre hogy nem eredeti, csak ha nagyon odafigyelsz itt-ott. A HDMI kimenet nagyon jó, a végeredmény TV függő erősen, a sok képjavító algoritmus “csodákra” képes sajnos negatív értelemben, szóval először a TV-det próbáld lebutítani mielőtt csodálkozol! A kompozit, és szeparált videojelek nagyon jók, éles tiszta képe van, nincs jailbar. Mindenkinek ajánlani tudom, aki érdeklődik a téma iránt, és van rá pénze, mert nem olcsó dolog sajnos.

Hasznos dolgok

 • A bekapcsoló gomb multifunkciós: power/menu/reset
 • Ha használsz SID chipet, csak áramtalanított állapotban helyezd be, és állítsd be a setupban is, hogy ne az emulációt használja!
 • Régi Ultimate64-nél a SID típusa jumperrel állítható, az Elite automatikusan detektálja, és állítja be.
 • Az emulált SID elég jó, teljesen használható ha nem akarsz sokat költeni SID chipre.
 • Nagyon jó keverőpult van a SID-ekhez: hangerő/balansz mindegyiknél állítható, némítható. Floppy és magnó hangok is rákeverhetőek.
 • Összesen max 4 SID lehet egyszerre, állítható címtartományokban.
 • Problémás programoknál kapcsold ki a felesleges perifériákat a setupban (törőkártya, custom kernal, REU, stb.)
 • Az alaplapi hangszóró modul elég hangos tud lenni, de ocsmány minőséget ad… floppyhangokhoz jó
 • Az alaplapra köthető LED szalag, ami a zene ütemére fényjátékot ad – Partytime!
 • A user port külön modullal vezethető ki, az eredeti helyén más csatlakozók vannak, és nincs AC9V rajta, csak ha külön kéred.
 • Az ethernet csatlakozó NEM RR-Net kompatibilis! Viszont FTP-n keresztül eléred a csatlakoztatott pendrive-ot és másolhatsz rá fájlokat. Ez a belső USB-nél hasznos, mert a hozzáféréshez szét kell szedni a gépet…

Hasznos linkek