Akvárium előkészítése

Hajdanán volt egy másik szép hobbim is, az akvarisztika. Egyik ismerősömnél láttam egy szép akváriumot, és annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem nekem is kell egy ilyen élő kaleidoszkóp amiben gyönyörködhetek. Vettem is egy 60 literes akváriumot, és egy könyvet az antikváriusnál amiben rengeteg hasznos leírás volt a halakról, és az eszközök előkészítéséről. Ez igen hasznos dolog, mert élő állatokról lévén szó, nagyon könnyű egy apró hibával is rossz helyzetbe hozni őket, esetleg el is pusztulhatnak. Ezért gondoltam, hogy a kezdőknek összeállítok egy gyorstalpalót a kezdéshez.

Ha jól akarod csinálni, és kényelmes életteret készíteni a halaknak, akkor erre a műveletre legalább 4-5 napot kell szánnod! Hidd el, megtérül majd! Friss vízbe nem szabad a halat beletenni, nem kellemes környezet neki!

Az üveg tartály előkészítése

A legelső dolog amire gondolni kell az elhelyezés: lehetőleg ne közvetlenül ablak mellé tegyük, mert a közvetlen erős napsugárzás árthat a halaknak, és olyan algaerdő nő majd, amivel csak bajlódik az ember a tisztításnál. Valljuk be egy zöld levesnek kinéző tartály nem éppen szép látvány. Ne legyen huzatban, mert feldöntheti, vagy csapódó ajtó mellett, mert megijeszti a halakat! Van olyan fajta (diszokszok) amik el is pusztulhatnak az erős ijedtségtől!

Fontos még hogy erős stabil alapra helyezzük a tartályt, ne billegjen, és fixen álljon, mert azt elmozdítani szétszedés nélkül nem szabad! Célszerű kapásból egy bútort tervezni alá, amely elég erős hogy megtartsa a tartályt, erős keresztmerevítővel, vagy acélmerevítővel, mert ha esetleg meghajlik (olcsó lapraszereltek hajlamosak) akár pár millit, akkor eltörik a síküveg, és elönt a víz… A tartály maga is nehéz (3-10Kg) de a benne lévő víz súlya is literenként egy Kg, valamint az aljzat, és a kövek, díszek, technikai elemek, és a fedél még bőven tesz hozzá. A 60 literes akváriumom teljes felszereltséggel kb 80Kg! Hasznos ha azonnal szekrény is van alatta, és a kellékeket/eledelt/pótalkatrészeket abban tárolhatjuk.

Az üvegtartály alá mindenképpen rakjunk egy vékony 1-2mm parafa lapot, vagy parafa tapétát mert ha közvetlenül tesszük a bútorlapra akkor akár pár szem alászorult homokszem is megrepesztheti ha telerakjuk vízzel. A tartályt használat előtt óvatosan ki kell mosni, és fertőtleníteni. Alapszabály, hogy semmilyen kemikáliát nem szabad használni, mert a halak nagyon érzékenyek. Langyos vízzel kell kimosni, majd tömény nedves konyhasóval áttörölgetni, állmi hagyni egy órát, majd alaposan kiöblíteni. Kívülről a vizet fel kell itatni, mert vízköves lesz. Már ilyenkor jó felragasztani a hőmérőt, később ez fontos lesz! Helyezzük is el a végleges helyére!

Ha tervezel épített, vagy tapéta hátteret, akkor azt most tedd/ragaszdd fel a helyére.

Az aljzat kavics fertőtlenítése

A következő művelet az aljzat megtervezése, és előkészítése. Ez általában valamilyen apró szemű kavics, vagy homok, a kereskedésekben számtalan színben és méretben kapható. Semmiképp se. hozzuk a kavicsot vízpartról, vagy építkezésről, mert mérgező anyagok lehetnek benne, vagy paraziták, fertőzések amitől pár nap alatt kipusztulna az ökoszisztémánk! Folyami kvarc alapú nagyobb köveket lehet keresni a természetben, de azok anyaga kritikus, nehogy olyan elemek oldódjanak a vízbe ami felborítja a víz PH értékét vagy keménységét (kagylóhéj, mészkő, ásvány nem lehet)! A bolti előkezelt kavicsot is fertőtleníteni kell enyhén sós vízben ki kell főzni kb egy órán át, majd hagyni lehűlni, és átöblíteni tiszta vízzel.

Az aljzat kialakítása

Az aljzatot az apróbb kavicsokkal kell kezdeni, majd arra mennek a nagyobb kövek/tárgyak így eloszlik a súly, és nem nyomja egy ponton az üveget. A mennyiség a terítendő vastagságtól függ. Ha nem lesznek növények/műnövények akkor 1-2 cm is elég, viszont nálam élő növények is voltak, így 4-6cm kell minimum, hogy megfelelően rögzítve legyenek, gyökerezhessenek. Az összeset öntsük bele!

Aljzat egyengetése eszközökkel
Egyengetés kész, jöhetnek a nagyobb díszek, kövek

Vegyünk egy 10 cm körüli kis vonalzót, és terítsük szét egyenletesen az aljzatot. Elől vékonyabb, hátul magasabb rétegben. Ez jól is néz ki, másrészt a nagyobb növények kerülnek hátra, így azoknak vastagabb aljzat kell.

Helyén vannak a kövek

A kövek azért is fontosak, mert a frissen ültetett növényeket hozzájuk lehet rögzíteni befőttesgumival, így mire elernyed, és elszakad meggyökeresedik a növény, és már tartja magát. Nagyobb köveket rá lehet tenni a gyökérre, és az megtartja.

Nagyobb növények és díszek a helyükön

A növény ültetés előtt töltsük fel kb 1/4-ig vízzel a tartályt. Ezt nagyon óvatosan végezzük, mert kimossa az aljzatot a helyéről. Tegyünk bele egy papírlapot, és nagyon óvatosan öntsük rá ne magasról a vizet. A legjobb egy éppen folydogáló gumicsővel feltölteni.
Ha megvan, ültessük be először a hátsó nagyobb növényeket: kicsit túrjunk egy lyukat az aljzatba, bele a növény gyökerét, majd kaparjuk rá a félretúrt kavicsot. Ha nem stabil, tegyünk rá pár követ, vagy gumizzuk hozzá egy kisebb kőhöz (lásd középen).

A növények beültetve

A gömbmohát nem kell ültetni, azt csak el kell helyezni, az ide-oda fog gurulni majd. Látható egy kókuszhéj is a képen. Figyeljünk a fadarabokra mielőtt betesszük, mert akár egy évig is bebarníthatja a vizet a kioldódó csersav, és ezt csak bizonyos típusú halak kedvelik (például a neonok) így elronthatja a víz minőségét. Behelyezés előtt legalább 1 hónapig áztatni kell mielőtt a fadarab bekerül az akváriumba! Egyébként nagyon szép, és a halak is kedvelik mert jó búvóhely nekik egy-egy göcsörtös darab.

Első feltöltés utáni állapot

Most rakjuk be a technikát a tartályba. Legalább egy automata fűtő, és egy levegőztető-szűrő szükséges. Ha növények is vannak, akkor a tetőbe legyen neoncsöves világítás is, mert fény nélkül elpusztulnak a növények. Állítsuk be a fűtőn a hőmérsékletet a halaknak megfelelő szintre: trópusi halaknak 28 fokra, aranyhalnak 23 fokra. Alaposan mossuk át, és fertőtlenítsük sóval a levegőztetőt, a szivacsot is, majd behelyezés után indítsuk be, és a külső szeleppel apró buborékokra hangoljuk be. Tegyünk a vízbe előírt mennyiségű nitrát lebontó baktériumokat (halasnál kapható cseppek) ami megtapad majd az aljzatban, és a szűrő szivacsában. Képez majd egy barnás bevonatot pár hét alatt, ez jelzi hogy a nitrát kivonása megtörténik, és a halak nem mérgeződnek meg saját melléktermékeiktől. Tegyük fel a tetőt, és napi 9-14 órát járassuk a világítást a növényeknek, a szűrőt pedig állandóra kapcsoljuk be.

Most hagyjuk járni a rendszert, legalább 4 napig mielőtt halat hozunk! A hőmérsékletet akár fél-egy nap alatt fogja elérni amit ellenőrizzünk a hőmérőn, valamint hogy megy-e a buborékolás. Ha nem jó, akkor állítsunk a külső szelepen. Kialakul egy állandó áramlási rendszer, ami ne legyen túl erős (szűrőn állítható). Körülbelül 2 nap múlva be fog opálosodni a víz (fehéres színt kap) aminek 1-2 nap alatt le kell tisztulnia. Ezután már jöhetnek a halak!

A kész akvárium immár lakókkal együtt

Az új lakókat a lehető legkisebb stressznek kell kitenni, így amikor megérkeznek a zacskójukban, zacskóstól be kell tenni az akvárium vizébe, hogy lassan vegye át a hőmérsékletet, majd be lehet ereszteni a tartályba az első lakókat. Ha már vannak lakók, akkor először célszerű egy kicsi 5 literes tankba tenni az új jövevényt, és csak 2 hét karantén után beengedni a többiekhez hátha hordoz valami kórt…