TVC kalandok

Már régen vágytam egy ikonikus magyar gyártású Videoton TV Computerre, de elég ritka, és drága dolog, így csak a bakancslistámon volt, hogy majd egyszer talán nekem is lehet… Kedves barátom Booa talált egyet amit egy bácsi árult a piac mellett. Meg is kérdezett, hogy kell-e? – hát hogy a fenébe ne! Ráadásul töredék áron, ami gyanús volt, de hát mégiscsak meg tudom javítani ha rossz. El is hozta nekem a gépet, sokadszor is köszönet érte!

És a kaland elkezdődött! A konfigban volt maga a 32KB-os alapgép, és tápegysége, valamint egy antenna, és egy magnókábel. Csak később tudtam meg, hogy ez a ritkább verzió, mert 64K-ból gyártottak sokkal többet. Első körben szétszedtem a tápot, és a gépet, mert az ilyen régi gépeknél sok alkatrész elavulhat, ami már a teszteknél a gép halálát okozhatja (lásd 486-os gépfelujításomban). Kitisztítottam a belsejét, szemrevételezéssel megállapítottam, hogy nincs károsodás, és kondenzátor folyás az alaplapon, ami bíztató! A tápegységnél a Videoton TV-nél is megszokott égésnyomok voltak a NYÁK-on, de a kondik és forrasztások rendben voltak.

TVC tápja szétszedve, bal szélen a kondik (fotó: Németh Zoltán)

Bekapcsoltam a tápot önmagában, hogy lássam megy-e, nem ad-e ki magasabb feszültséget a kelleténél (5, és 12V). Az ilyen öreg kapcsolóüzemű tápoknál amik már esetleg több éve nem voltak bekapcsolva, figyelni kell arra, hogy szakaszosan kapcsoljuk be, vagyis először csak 2-3 másodpercre, aztán fél perc múlva 1-15 másodpercre, 5 perv múlva 10 percre, majd 10 perc múlva már mehet egy másfél órás teszt. Ez azért kell, mert a kondikban az elektrolit kikristályosodik, és így nem úgy reagál a töltésre, mint normál esetben, ezért gyorsan gázok is képződhetnek, és felrobbanhat. Ha szakaszosan kapcsoljuk rá a feszültséget, akkor van ideje a kristályoknak feloldódni, és így újra normál állapotba kerül ha nincs kiszáradva nagyon. Ha kiszáradt, akkor elveszti a kapcitását, és nem fog megfelelően működni a tápegység. Ekkor cserélni kell az elkókat. Fontos dolog még, hogy abban az időben voltak papír szigetelésű kondik is, főleg a 220V-os bementi szűrő RC tag, az sajnos elég gyakran felrobban mert 10-20 perc használat után átüt. Sajnos én is így jártam, így azt cserélni kellett.

A bővítmények csak később kerültek bele: +32KB, SD adapter

A tápegység jónak bizonyult, így bekapcsoltam a számítógépet, és megjelent a klasszikus TVC bejelentkező kép rajta. Már örültem, hogy szuper, minden rendben, amikor kiderült, hogy a billentyűzet fele nem működik! Leteszteltem a billentyű mátrixot, abban nem volt egyetlen kontakthiba sem. Kizárásos alapon az alaplap volt a hibás.

TVC alaplap (forrás: freesco.hu)

Megszereztem a kapcsolási rajzát a legnagyobb TVC oldalról, és megtaláltam a hibásnak vélt alkatrészt, ami egy multiplexer és a sorokat scanneli a mátrixon. Nosza, kicseréltem a TTL IC-t, és láss csodát, működik a gép, más hibája nem is volt! Most már tesztelgethettem.

BRG MK27 magnó (forrás: tvc.homeserver.hu)

Programokat legegyszerűbben magnóról lehet betölteni, és kábelem is volt hozzá, hát kipróbáltam egy MK27-es BRG gyártású ikonikus magyar magnetofonnal amit egy régebbi restaurálás során tettem rendbe a Sokol rádióimmal egyetemben. A kazettára viszont fel kellett venni a talált programokat hang formátumban. Találtam egy konverziós programot a tvc.homeserver.hu oldalán (CAS2WAV) ami hangfájlt készít a programfájlból, így vissza lehet írni kazettára, vagy megfelelő kábellel okostelefonról lejátszva közvetlenül betölthető. Figyelem! MP3 formátumba ne konvertáljátok át, mert elvesznek bitek, és hibás lehet a töltés! Az első programokat így magnóról teszteltem, és működtek!!! Hallelujah!

Kiegészítők

A napi kényelmes használathoz szükség volt pár kiegészítőre is. Először is egy AV kábel, amivel a Commodore monitoromra rá tudtam kötni a TVC video, és audio jelét. Ezt könnyen el lehet készíteni, csak egy 4 pólusú DIN dugó, és egy RCA kábel kell hozzá, és egy kis forrasztás.

Eredeti Videoton HBM 32KB bővítőkártya

A másik hiányzó rész a 32KB RAM volt, mivel sok program a 64K-hoz készült, és ezen nem ment. Sikerült egy eredeti RAM bővítőt vásárolnom a kalapácsos oldalon súlyának megfelelő ezüstért, de így már elfut rajta minden program.

SD bővítőkártya, microsd foglalattal
A másik oldalán normál SD foglalat, mivel duál!

Talán a leghasznosabb bővítmény egy SD memóriakártya illesztő volt, amit RetroTauta oldalán tudtam megrendelni. Ez a bővítmény kezeli a kazetta, és a lemez fájlokat, és tartalmaz egy DOS bővítést, valamint egy kétpaneles fájlkezelőt is ami igen praktikus, a programok kezelése innentől gyerekjáték! Játszottam is sokat rajta, főleg hogy a C64 stílusú joystick kapásból működik vele 🙂