C64 Dead Test

Rég óta gondolkodtam már, hogy kellene egy jóféle C64 diagnosztizáló/teszter a gépek javításához. Használtam pár szoftvert eddig, mint a C64 doctor, vagy a perifériák saját teszt programjai, de ezek nem igazán tudták az alaplap problémáit jól tesztelni. Voltak a régi cuccaim között pár ismeretlen teszt cartridge tervei, de drága idehaza a NYÁK gyártás és zsákbamacskát nem veszek.

Izgatott a téma, és szétnéztem a neten melyik lehet igazán jó, és találtam két féle tervet is, ami teljes alacsony szintű diagnosztikát csinál, és komoly hibánál is megpróbálja felderíteni a hiba forrását.
A legjobb leírásokat, és terveket World of Jani oldalán találtam, el is határoztam, hogy építek egyszer egyet!
Teltek a hónapok, és belefutottam a neten a kínai NYÁK gyártó oldalába a PCBWay-be, ahol olcsón lehet prototípus nyákot gyárttatni saját, vagy a közösség által megosztott tervek alapján. Itt bukkantam rá C64Istambul retro fan megosztott terveire, amiben volt ez a dual teszt cartridge. Az egyik fele egy 781220 Dead Test, a másik oldala pedig egy 586220 teljes diagnosztika, ezzel lefedve az összes tesztet amire szükség lehet. Nem utolsó sorban tetszett is a forgatható kivitel.
Nosza, rendeltem is egy 10db-os batch-et 🙂

A cartridge két fele nem egyforma, a Dead Test egy ultimax 8K ROM fogadására alkamas, a másik fele pedig egy alap CRT 8K ROM-hoz való, vagyis ha cserélem a EPROM chipet rajta, akkor bármilyen másik program is elfut róla. Már ki is próbáltam, a PAC MAN, és a szintén World of Jani oldalán talált 1541 teszter is tökéletesen működik vele.

A minimalista alkatrészlista beszerzése után összeforrasztottam a panelokat, a ROM chipekhez foglalatokat raktam, hogy cserélni lehessen a tartalmat, vagy könnyen javítani a meghibásodást. Volt egy marék EPROM chipem, amikbe a tartalmat a MiniPro programozó készülékemmel égettem be.

Programozás után összeraktam, és készítettem hozzá egy tetszetős matricát ami takarja az EPROM ablakát hogy ne kaphasson UV sugárzást ami törölné a tartalmát.

Minden panelt egy régi, de jó kenyérdobozos 64-en teszteltem, hogy tuti ne legyen hibás cartridge. Így a gép is alaposan tesztelve lett 🙂

C64 Dead Test képernyője
C64 Diagnostic képernyője – a portok teszteléséhez terminátorokat kell tenni minden portra, ennek hiányában hibásnak látja azokat. Cikk végén kiegészítve!
Az elkészült kész panelok

Aki szeretne készíteni, az rendelhet a PCBWay-től olcsón panelt, utánna már csak a ROM felprogramozásáról kell gondoskodni. A NYÁK terveit nem lehet letölteni, azt a szerző levédte, tehát csak innen rendelhető.

Kiegészítés: diagnostic harness

Izgatott a tény, hogy a portokon terminátorok nélkül a teljes teszt nem tud komplett végeredményt adni, és hibásnak ítéli az egyébként hibátlan chipeket is, ezért úgy döntöttem, hogy beszerzek záródugókat. A terminátor bekötések alapján készíthettem volna egyszerű huzalozással is, de nem volt magnó csatlakozóm, és valami esztétikus kivitelűt kerestem. Ha rendelek PCB-t, akkor mindenből legalább 5-öt kéne rendelni, 5 féléből, ami már tetemesebb összeg lenne, és a dugó is kell. Rendeltem hát az eBay-ről egy C64 Diagnostic Harness KIT-et, ami tartalmazza az összes port terminátort, amit nekem kell összerakni, de hát ez a legkevesebb 🙂

Az elkészült terminátorok

Miután összeszereltem a készletet, azonnal ki is próbáltam a sokat megélt nagy múltú teszt gépemben. Minden teszt, szépen hiba nélkül lefutott, immár mindent rendben talált. egy-egy terminátotr lehúzva szimuláltam a meghibásodást, és azokat is csont nélkül érzékelte. Így már teljes a készlet, sok haszontalan hibát ki tudok szűrni vele!

Minden csatlakozó a helyén, mehet a teszt!
Immár minden chipet hibátlannak mutat, a tesztek lefutottak.

A tervek innen letölthetőek: