C64 SX fix

Történt még a hőskorban, hogy egyik barátom megkeresett azzal. hogy kapott egy SX64-et, és sajnos hibás, ezért meg tudnám-e nézni? Természetesen azonnal igent mondtam, és örültem, hogy végre a kezeimben tarhatok egy eredeti példányt!

A tesztek során kiderült, hogy csak karakterszemét jelenik meg a képernyőn. Jó hír volt, hogy a monitor és a tápegység része legalább jó, így a hiba az alaplapban keresendő. Nosza szét is szedtem a masinát, és megkukkoltam mitől mozog. A következő képeken ezt mutatom be, a végén meg szót ejtek a fixálásról.

Előlről szép állapotú!
Kicsit azért kopottas néhol
Felülnézetből jól láthatóak a részegységek

A gép belsejében bal oldalt található a 64-es alaplap, középen az expansion port kivezetése látható, ami szalagkábellel van az alaplaphoz kapcsolva. A hangszóró mögötti nagy panel hátul az 1541 alaplapja. A meghajtó mechanika a gép aljára került. Leghátul a portok kivezetései, illetve a tápegység található. A monitor a jobb felső szekcióban kapott helyet.

Drótok mindenhol 🙂
A monitor képét a jobb oldalon lévő fehér potikkal lehet beállítani
Felső részen vannak a rosszalkodó ROM chipek

Mivel a bővítő port egy hosszú szalagkábellel csatlakozik az alalplaphoz, így egyes speciális cartridge-nél problémák lehetnek a működésben a kishosszabbított buszrendszer miatt. Itt sajnos a centik is számítanak! Általában a sima ROM alapú játékokkal nincs baj.

A monitor, és a hangfal. Piros dróthoz ne nyúlj! Megrázó!
A billentyűzet maga is egy műremek

A gép részegységeinek áttekintése után megvizsgáltam a leg kézenfekvőbb és gyakori hiba okokat: PLA, ROM-ok, adatbusz hiba….

A PLA chip cseréje nem segített, így a ROM-ra terelődött a gyanú. Mivel volt egy ősi EPROM égetőm abban teszteltem a chipeket. Kernal barátunk nyűgös volt, és zárlatos néhány adatmeghajtója… Nosza, cserét neki, persze -mily meglepő- nem volt gyári SX Kernal ROM a dobozban. Égettem hát egy EPROM-ot, de a lábkiosztása eltérő volt a gyárinak, így drótokkal/lábkihajtással barkácsolni kellett kicsit. Akkoriban még nem volt filléres eszköz a foglalat átalakító panel. Láss csodát, elindult, és megy a cuccos! Remélem azóta is kedves masinája a barátomnak!