Breadbin IDE64

IDE64 a jobb oldalon kandikál

Booa barátom kedvet kapott az IDE64 beépítéses kísérleteim után, hogy a saját C64-esébe is építsünk be egy IDE64-et. A változatosság kedvéért most egy kenyérdobozos (breadbin) régi ívelt házas gépbe találtuk ki a tutit.
Mivel a ház felépítése alapvetően eltér a lapos verziótól, ezért más pozíciót találtunk a kártya elhelyezésére. Itt is mint a saját projektemnél az volt a cél, hogy a kártya ne sérüljön, ezért egy expansion csatlakozót építettünk be az eredetivel párhuzamosan. Ide tudtuk csatlakoztatni a kártyát.

Az alaplap a bővített csatlakozóval
Az eredeti csatlakozóra van forrasztva

Mivel egy 3.4-es verziójú kártyáról volt szó, ami hosszabb mint az újabbak, pont végigért a C64 házán, így szerencsésen közvetlenül az eredeti csatlakozó fölé sikerült beforrasztani nagyon rövid vezetékekkel. Ez nagyon fontos, mivel elég hosszú a C64 buszrendszere az alaplapon, így a bővítő csatlakozónál már a plussz centiméterek is számítanak a jelek eltorzulása miatt.

Kényelmesen illik a helyére

Az IDE64 CF csatlakozója a gép elejére került, így könnyű cserélni a memóriakártyát. Az órát működtető elemet át kellett helyezni az aljáról a kártya mellé egy vezetékkel, mert nem fért el. A visszajelző LED-eket, és a jumpereket/kapcsolókat kivezettem a ház tetejébe beépített kapcsolókra, így lehet használni minden funkciót.

Bekötve a tiltó kapcsolók is

Bekötésre kerültek a kártyát tiltó kapcsolók is, amik a GAME/EXROM, valamint a ROML/ROMH vonalakat kapcsolják át inaktív állapotba helyezve a kártyát. A csatlakozóhoz közel lévő kapcsolók miatt rövid vezetékekkel be lehetett kötni, így nem volt szükség relék alkalmazására sem.

CF csatlakozó bevágva a ház elejébe

A ház elejéből ki kellett vágni a CF kártya csatlakozójának a helyét, ami tartó funkcióval is bírt. Mellé kerültek a LED-ek. A kártya tetejére került egy vastag műanyag fólia is, hogy a billentyűzet alja ne okozhasson zárlatot.

Összerakva a kész mű

Került egy CF-IDE átalakító a gép belsejébe is, amit a billentyűzethez rögzítettem, így erre kerülhettek az állandó programok/pluginok a külső kártyán pedig lehetnek a használt programok, fájlok.

Tesztelés: egymás “alatt” a két átalakított gép

Tesztelés is megtörtént, minden szépen működött, arcunkon boldogság. Még egy csodás nap van mögöttünk, ideje megpihenni.