486 restauráció 2/2

Az előző részben bemutattam, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel tisztítottam ki és javítottam/karbantartottam a gép alkatrészeit. Itt pár rejtett hibáról, és bővítésről esik szó immár összerakott, működőképes állapotban. A cikk végére tettem pár letölthető hasznos programot is.

Sokkal esztétikusabban néz ki mint kezdetben

Tesztelés

A tesztekhez a Checkit! programot használtam, amit az internetről töltöttem le, valamint a DOS beépített dolgait (Scandisk), Windows 3.1 rendszert, és játékokat (Wolfeinstein, Doom).
A merevlemez, és a floppy meghajtók hibátlannak bizonyultak, egy formázás, és Scandisk teljes felület ellenőrzés után. Az alaplap is jól működik, tartja a CMOS beállításokat.

VGA hiba és javítás

Hibás memória miatt “szemetes” a kép

A továbbiakban kiderült sajnos, hogy a VGA kártya csak text módban tökéletes, a grafikánál szemetel a kép, mert valószínűleg hibás a memória benne. Szeremcsémre a VGA kártyán a memória IC foglalatban volt, így ki tudtam cserélni az összeset, mert volt 414256-os chip itthon. A csere sikeres volt, elmúlt a szemetelős hiba, tiszta képet kaptam Windows alatt. Kiderült viszont, hogy alacsonyabb felbontásnál (320×200) 8bites, vagy annál nagyobb színmélységnél függőleges árnyalat – csíkok vannak a képen minden karakterpozíciónál, így olyan mint egy börtönrács. Ez elsősorban játékoknál jött elő, nagyobb felbontásnál, és szöveges módban nem volt zavaró. Régi ISA VGA kártyáknál ez sajnos gyakran előforduló jelenség, a gyöngébb minőségűeknél már új korukban is előfordult, a jobbaknál pedig a túlmelegedő DAC chip amortizálódik le egy idő után. Erre megoldás a DAC chip cseréje, ami egy DIP24-es IC, könnyű kiszedni legtöbb esetben, vagy eleve foglalatban van. Sajnos beszerzése nem egyszerű, kínából is csak egy VGA kártya áráért tudtam volna szerezni, így a másik megoldást választottam: kicseréltem a VGA kártyát.
Sajnos nem tudtam hozzájutni egy VLB kártyához, így vettem egy ISA Trident8900C kártyát, ami VESA kompatibilis, és nagyon sok játék is támogatja. 28 éve nekem is ilyenem volt, sok jó emlékem van róla. Csere után sokkal jobb lett a kép.
Egyéb hiba már nem jött elő, végre teljes a konfig!

Bővítések

A használat közben felmerült több igény, amit bővítésekkel tudtam orvosolni:

  • Masszív adatcsere a modern gépekkel
  • Hangkártya a játékokhoz / zenéhez
  • Gyorsabb, és halk háttértár
  • Nagyobb memória
Adatátvitel megteremtése

Az adatok átvitele, főleg a nagy méretű játékoké elég megterhelő, és időigényes kisfloppykon keresztül, bár nem lehetetlen. Van egy USB floppy meghajtóm, ami működik Macintosh, és Windows 10 rendszeren is, de nem a leggyorsabb megoldás. Mivel USB port nincs a gépben, az RS232 kábeles megoldás meg lassú (TC link, FXlink programokkal) ezeket elvetettem.
Ha egy ethernet hálózati csatolókártyát rakok a gépbe, azon keresztül már esélyes a nagy mennyiségű adatok átvitele valamilyen DOS alatt is működő kompatibilis hálózati protokollal. Volt egy Realtek 8019 Ethernet kártyám a feladatra, amihez van mindenféle DOS/Windows driver is, és tudja az RJ45, és a Coax csatlakozást is 10Mbps sebességen. Konfigurálható a portcím, és az IRQ a szoftverével, tehát működik nem PnP BIOS-os régi gépekben is.
A támogatott hálózati protokolloknak utána is néztem, és kiderült hogy ma is fejlesztenek TCP/IP alapú programokat DOS alá. Az MS által régen fejlesztett Lanman nagyon régi protokoll fájlmegosztásra, ami már nem kompatibilis a mai modern rendszerekkel, és nehézkes beállítani, ezért nem foglalkoztam vele. Találtam viszont egy mTCP nevű programcsomagot, ami együtt tud működni minden DOS packet driver-el rendelkező hálózati kártyával, és minden alapvető TCP/IP kezeléséhez való programot tartalmaz (DHCP, FTP, NTP, PING…) klienst és szervert is. A választásom az FTP szerverre esett, mint örök kompatibilis protokoll.
A config fájl megírása után már működött is az FTP fájlátvitel az asztali Mac és a 486 között, ahol a régi PC lett a szerver 🙂
Előnye még a megoldásnak, hogy a Ghost programmal hálózaton keresztül lehetséges teljes image fájl alapú mentést készíteni, és visszatölteni, mert támogatja a DOS packet drivert. A művelethez futtatni kell egy virtuális gépen is a Ghost programot ahová menti az anyagot.
Az Internet használata is lehetséges az Arachne, vagy Lynx böngészővel!

Adatátvitel a régi és új technika között FTP-vel
Hangkeltés

A hangkártya fontos eleme a gépnek, olyat próbáltam választani ami a legtöbb szoftverrel kompatibilis lesz, és szépen szól. Egyértelmű, hogy SoundBlaster 16 vagy jó klón kártya jöhet számításba a választásnál, mivel sajnos nem rendelkezem GravisUltrasound-al… Régen volt GUS-om nagyon szerettem, de elszólította a sors.
A választásom egy ESS1868 Audiodrive kártyára esett amit olcsón sikerült beszereznem, és sok jót hallottam róla. A telepítése egyszerű volt, 3 perc alatt beállította a szoftvere. Nagyon jól, tisztán szól, és alig van szoftver ami ne tudná kezelni valamilyen SB/Adlib kártyaként. Jó választás volt, nem csalódtam benne, ráadásul adott egy MIDI, és egy IDE portot is bővítéshez.

Háttértár korszerűsítés

Az eredeti merevlemez működik hibátlanul, viszont borzasztó hangos, és lassú is, és zakatol, ezért úgy döntöttem lecserélem egy másikra. Mivel a DOS nem tud 511MB-nál nagyobb partíciót kezelni az alaplapi limitek miatt, értelmetlen lenne több tíz gigás merevlemezt beletenni. A fiókom amúgy is tele van Compact Flash memóriakártyákkal a C64 IDE64-es háttértárvezérlőhöz, így eldőlt hogy ne egy modern SATA SSD kerüljön beépítésre egy ATA-SATA átalakítóval, hanem egy CF-IDE átalakító. Ez olcsó is, hiszen a CF kártya eleve IDE kopmatibilis, így csak foglalat átalakítás kell neki. Hopp, ez van is a fiókban, még Booától kaptam egyszer, ideje felhasználni! Rá is dugtam az I/O kártya IDE portjára az átalakítót egy 1GB-os CF kártyával. A BIOS simán felismerte, és mehet is fel rá a DOS 6.22, és a többi cucc. Gyorsan, és halkan működik, remélem még sokáig!
Kipróbáltam egy nagyobb 2GB-os kártyát is a Paragon Disk Manager szoftverével, ami egy boot rezidenst telepít, és feloldja a BIOS eredeti korlátait, így lehetséges nagyobb partíciókat is kezelni. Sajnos ezzel a CPU-val ez elég lassan működött, és a merevlemezt nem tudta olvasni többé másik gép, ezért nem ez maradt a végleges, de kipróbálni jó volt a lehetőségeket.

Középen jól látszik a CF kártya “HDD”
RAM bővítés

Na, erről nincs mit írni, kikerült a 4db 1MB modul, és a helyére betettem 4db 4MB-os 9 bites SIMM RAM-ot. Immár 16MB zakatol benne, amit sok szoftver élvez XMS/EMS/DPMI formában.

Az elkészült készülék teljes fényében

Ezzel kész is a kis 486-os gépem, azóta is jól szolgál!

Hasznos programok