486 PC restauráció 2/1

Nem kicsit leélt állapotban leltem rá a kincsre

Hiányzott a gyűjteményemből egy x86-os PC, amin a régi DOS programokat tudnám gyilkolni, és a régi játékokat élvezni. Az egyik aukciós oldalon jutányos áron hirdettek egy nem kicsit szakadt kinézetű Intel 486DX2 66MHz-es gépet teszteletlenül. Ez fontos volt, hogy nem kapcsolták be, mivel egy hibás táp azonnal tönkre is tehette volna az egészet! Mivel szeretem a kihívásokat, megvettem hogy aztán módszeresen restaurálhassam. Az eladó volt olyan kedves, hogy házhoz is hozta nekem.

A konfiguráció az alábbi:

  • CPU – Intel 486 DX2 66MHz
  • Alaplap – CHIP 11 noname
  • RAM – 4MB 9bites SIMM (4 x 1 MB)
  • HDD – Maxtor 500MB 3,5″ IDE
  • FDD1 – 1,44MB 3,5″ HD
  • FDD2 – 1,2MB 5,25″ HD
  • I/O – ISA szabvány IO kártya: 1db IDE, 1db Floppy, LPT1, COM1, COM2, Game portok
  • Video – VGA Ahead Wizzard 5000 1MB ISA
A címkék alapján kiderült hogy egy neves egyetemről származik. Nocsak!

Az első amit ilyenkor tenni kell, hogy alaposan szemrevételezzük a belsejét, és egy teszt tápegységgel megpróbáljuk beindítani az alaplapot amennyiben nem vészesen koszos/korrodált a csatlakozásoknál. Miután a portalanítás miatt sűrített levegővel átfújtam a gépet, kiderült, hogy belül nagyon jó állapotban van, nedvesség, víz nem érte, nem korrodált, kivéve az akkumulátornál, ami korrekciót igényel. Nosza, teszteljünk!

Belül tisztább mint kívül 🙂

Először is lehúztam az összes tápcsatlakozást, hogy a tápegységet önállóan tudjam tesztelni. Az alaplalp csatlakozása a táp alatt volt, így teljesen ki kellett vennem a gépházból. Jól tettem, mert kiderült, hogy a táp teljesen halott, se kép se hang! Rossz esetben ilyenkor el is durranhat, és a túlfeszültség magával visz minden más alkatrészt is, ezért a régi tápokkal nagyon óvatosan kell bánni!

Az első bekapcsolás izgalmas volt!

Volt egy másik AT tápom ami már fel volt újítva teszteléshez, azt csatlakoztattam a géphez. Bekapcsolás után elindult az alaplap, és betöltött a rendszer. Szuper, a lényeg működőképesnek tűnik, elkezdhetjük a teljes tisztítást, és a szükséges javításokat! A tápegységet már biztosan javítani kell, mert ilyen régi L alakú tápom nincs tartalékban…

AT táp javítása

Van benne kosz bőven…

A tápegységet szétszedve a szokásos por lerakódás fogadott, ami sajnos foltokban nehezen volt eltávolítható, mert mint kiderült a kondik elektrolit anyaga kifolyt gyakorlatilag az összes elkónál, és ragacsos foltokat képzett a panelon. Valószínű meg is van a meghibásodás oka! Teljesen szét kellett szedni, és alkohollal átmosni az egészet hogy a szennyezőzést eltávolíthassam.

A fóliát a sötét részeken megmarta a kifolyt elektrolit

Az elektrolit sajnos megmarta a vezető fóliát is foltokban, azt le kellett takarítani róla mielőtt teljesen elmarná a panelt. A lakkot lekapartam a fekete helyeken, lemostam alkohollal, majd gyantás kencével bekentem hogy védje a korróziótól. Régen amatőr panelgyártásnál használtam a gyantás kencét lakk helyett korrózióvédelemre. Ez hegedűgyanta alkoholos tömény oldata ami ecsettel felkenhető, és száradás után egy lakk-szerű de kicsit ragadós réteget alkot. Előnye, hogy védő bevonatot alkot, de könnyen forrasztható marad a felület, és pár perc alatt szárad.

14db kondi csere rendel!

Az összes elektrolit kondenzátort kicseréltem a tápban, hogy a jövőben ne legyen ezzel porobléma. A csere után ellenőriztem multiméterrel a többi alkatrészt is, hogy nincs-e valahol zárlat, vagy égés, sérülés. Jónak tűnt, jöhet a teszt!

Terheléses teszt

Tipikusan az ilyen korú régi tápoknál fontos, hogy az 5V-os ágba tegyünk terhelést, ami legalább 1A áramot fogyaszt, mert ha üresbe indítjuk terhelés nélkül, akkor lehet hogy nem indul be a táp, vagy rossz feszültéget ad ki. Én egy autó reflektor izzót használok terhelésre, ami kb 3A terhelést tesz rá. A kiadott feszültségek pontosak voltak, a tápegység immár javítva, mehet vissza gépbe!

Alaplap javítás

Az alaplapon a CMOS beállításokat és az órát egy kis NI-CD akkumulátor látja el energiával. Ez tipikusan 8-10 év után ki szokott folyni, és a savas elektrolit elmarja a környezetében kévő fémeket. Nagyon komoly károkat tud okozni az alaplapon, elmarja a vezető fóliákat, és alkarészlábakat, ezzel tönkretéve az alaplapot. Szerencsére esetemben csak kezdődő korrozióról van szó, ami még orvosolható.

A kiszerelt alaplap
Korrodálódás az akku környékén

Először is ki kell forrasztani az akkut, és eltávolítani. Ezután jól látható a zöldes-szőrös-feketés lerakódás a panelon, alkatrészlábakon, és csatlakozókon. Ezeket tömény ecettel kell kezelni, bekenni többször egy fültisztítópálca vattás végét használva, majd negyedóránként megismételni 2-3 órán át. Ez teljesen lemarja a korróziót a felületről, és meggátolja a jövőbeni rosszabbodását. Ha végzett az ecet, mossuk le egy ecsettel tömény alkohollal hogy ne maradjon az alalplapon ecet!

CR2032 Elemmel pótolva az akku

A tisztítás után pótolni kell az akkut. Szerezhetünk egy csereszabatosat, ami 3,6V 60mAh kapacitású, vagy használhatunk helyette egy külső elemet is. Az elem csatlakoztatási lehetőségét gyárilag kiépítették az alaplapon az akku melletti (JP1) 4 pólusú csatlakozón. Ennek bekötése típustól függően eltérő lehet, ennek utánna kell nézni ha lehet. Ha nincs infónk róla, akkor mérjük ki a tüskéket szakadásmérővel. Az egyik pólus a testre megy, tipikusan a két középső n egy jumper van, a negyedik meg az elem + pólusára megy. A jumpert el kell távolítani, mert az eredeti akkut kötötte össze az órával. A testre menő az elem negatív, a negyedik pedig a pozitív pólusára megy. Fontos, hogy ne az eredeti akku forrszemeire kössük az elemet, mert akkor bekapcsolt állapotban az alaplap tölteni fogja azt és emiatt felhevül, vagy eldurran!

Az elem általában 4,5-6V feszültségű lehet (3-4db ceruzaelem), sok esetben a 3V kevés, mert a CMOS chip diódán át kapja meg, ami 2,4V-ot jelent. Esetemben elég volt a 3V is, működik szépen vele, így egy szokásos CR2032-es lítium elemet kötöttem a csatlakozóra.

Meghajtók karbantartása

Floppy meghajtók karbantartása

A floppy meghajtók visszaszerelése előtt karban kell azokat tartani, hogy 30 év után se legyen velük probléma, és tegyék a dolgukat! Az előlapot, és burkolatot eltávolítva, egy szőrecsettel alaposan meg kell tisztítani a mechanikát, és elektronikát, majd sűrített levegővel átfújni, hogy minden szennyeződés tűnjön el.
A csúszó síneket egy alkoholos fültisztítóval fényesre tisztítsuk meg, óvatosan a fejet mozgathatjuk közben. Ha megszáradt, akkor kenőanyagot vigyünk fel a sínekre. A legjobb a szilikon (autós szilikonspray is jó) vagy a műszerolaj. A kenőanyagot is fültisztítóval vigyük fel, és vékonyan csak a sínre kerüljön!
Végül egy új alkoholos fültisztítóval tisztítsuk meg mindkét fejet óvatosan, kézzel a felső kicsit kihajtható. Szereljük össze a meghajtókat, és mehet is vissza a házba!

Tisztítás, és összerakás

A ház nagyon megviseltnek nézett ki, ezért teljesen darabjaira szedtem, megmentettem a matricákat róla, és szappanos vizes kefével lemostam. A makacs szennyeződéseket alkoholos vattával, és szódabikarbónás kefével dörzsölve szedtem le. A végeredmény nagyon jó lett, pár apró karctól eltekintve tökéletes állapotú volt a ház.

Tisztítás után újszerűvé vállt
Az előlapról mindent le kellett szedni

Az előlap tisztítása volt a legnehezebb, és legtöbb szennyeződés is ezen volt. Teljesen le kellett csupaszítani, majd tisztítás után minden kezelőszervet visszarakni rá. A 7 szegmenses kijelzőn pedig a szokásos turbo mód LO-HI megjelenítés helyett a 66, és 12MHz feliratot állítottam be.

Összerakva minden újra!

Ezután összeraktam a teljes gépet, és mindent bekötöttem a helyére, beraktam a kártyákat is. Jöhetnek a végső tesztek! A tesztek során még értek sajnos meglepetések, és előjöttek bővítési igények is, amiket el is végeztem, de azt a következő részben!

486 restauráció 2. rész