C64 mod #2 első rész

Belső IDE64, IDE64 kikapcsoló, 1541 Ultimate kompatibilitás, jailbar fix, …

Mint látjátok, az előző #1 moddoláshoz képest ez egy kicsit nagyobb hangvételű átalakításról fog szólni (hosszú lesz!). Mivel egy kép többet mond 1000 szónál, így abból lesz több 🙂 Lássunk is hozzá! Az előző átalakítást ott hagytam abba, hogy van még hely a gépen belül, tömjük hát tele stuffal! Igaz, ez egy lapos ház, és koránt sincs annyi hely benne mint a kenyértartóban, de azért sikerült belepaszírozni jó pár dolgot:

  • IDE64 v4.1 cartridge
  • IDE64 letilthatóságához szükséges kiegészítők
  • Funkció választó kapcsolók, LED-ek, és csatlakozók
  • Hűtőborda a SID-ekre, és az IDE64-re
  • Jailbar fix panel a VIC2 alá
  • Új elkó beépítése az 5V-hoz

Belső IDE64

Ez a kiinduló állapot az előző változtatások jól látszanak

Az elsődleges bővítés az IDE64 beépítése volt, méghozzá úgy, hogy minden funkciója maradjon meg, ezért úgy kellett beépíteni, hogy a CF kártyát kívülről is lehessen cserélni, és legyenek LED-ek a házon amik jelzik a státuszokat. Ezen kívül kellettek kapcsolók, és csatlakozók amivel a funkciókat elérhetem. Ilyen például a firmware frissítéshez a jumper, amit egy nyomógomb helyettesít a gép oldalán.
Ezek azomban apróságok a kártya Expansion BUS-hoz való csatlakoztatásához képest. Úgy akartam bekötni a kártyát, hogy bármikor ki lehessen venni, és ne érje kár az átalakításnál, így egyértelmű volt, hogy egy élcsatlakozót kell beépítenem a gépbe, amihez egyszerűen csatlakoztatni lehet.

IDE64 4.1 rajta az élcsatlakozóval
A csatlakozó, ráforrasztva a bekötő vezetékek

Az első kérdés persze az, hogy fizikailag hol fér el a kártya olyan pozícióban hogy a CF kártya cserélhető legyen. A jobb oldalon már nem volt hely, a billentyűzet alatt elég szűkös volt, de a bal felső régió alkalmasnak tűnt a feladatra, és méretben is passzolt. A következő feladat a stabil rögzítési lehetőség kitalálása, illetve a szükséges rések/lyukak kivágásának feltérképezése volt.

Alkalmas régió a CPU feletti terület

A CPU feletti terület minden szempontból jó volt, mivel a kártya rögzíthető is volt a billentyűzet tartóhoz,és éppen elfért a rendelkezésre álló helyen. A chipek itt nem voltak foglalatban ami megemelte volta azokat, így magasságra is elfért. A ház oldalán sem volt semmi, így ide fel lehetett rakni a kivágásokat is.

A következő kérdés az volt, hogy honnan vegyem a jeleket az expansion csatlakozó klónjához? Több megoldást is láttam már az évek során: szalagkábellel ráforrasztva az expansion csatlakozó aljára, és onnan az alaplap alatt áthúzva rákötve a kártyára. A módszer hátránya, hogy nagyon meghosszabbítja a C64 buszait ami időzítési/működési rendellenességeket okoz. Ezt mindenképp el szerettem volna kerülni. Másik jó megoldás ha felülről közvetlenül ráforrasztunk rövid kivezetéseket az Expansion csatlakozóra, amit csináltam egy esetben már, egy breadbin házas gépnél. Ebben az esetben viszont a kártya még így is messze esett volna a kivezetéstől, bár jobb megoldás mint az első. Gond az is, hogy az expansion csatlakozó tűi takarják egymást, és nehezen forraszthatóak az anyaguk miatt.
Gondoltam egy merészet, és mivel pont a kártya alá esett a CPU, és azon a legtöbb jelvezeték megtalálható, annak a közvetlen lábaira forrasztottam a kivezetést. Ennél közelebb nem lehetett volna a busz-hoz illeszteni a kártyát!

A CPU-ról közvetlenül vezettem ki a jeleket
Bekötve a csatlakozó, rajta az IDE64

A maradék vezérlőjelet, és tápot az alaplap más közeli részeiről vezettem ki. Nagy segítség volt a kapcsolási rajz megléte, mert abból könnyen kiolvasható hol vannak a keresett jelvezetékek.

Reménykedtem a sikerben, mert már Joe barátomnak voltak sikerei csillagpontos serial kábel alkalmazásával, ez itt ugyanaz csak a gyorsabb CPU buszon. A siker szerencsére nem maradt el, hiba nélkül működik a belső kivezetés. Az első teszteknél még nem volt használható az eredeti Expansion porttal együtt, az később került kialakításra. A jövőbeni fejlesztésre gondolva a GAME és EXROM vonalat már eleve leválasztottam az eredeti csatlakozóról (elcsíptem) így csak a belső IDE64 tud működni. A képen az IO1 is innen van levéve.

Az első teszteknél a GAME és EXROM leválasztva a csatlakozóról
Teszt környezet, belső csatlakozó tesztelése
Teszt környezet, belső csatlakozó tesztelése

A sikeres tesztek után kialakítottam egy kapcsolót amivel a GAME/EXROM vonalakat lehet átkapcsolni a belső, és az eredeti külső Expansion port között, hogy ha kikapcsolom a belső IDE64-et akkor lehessen bármilyen külső cartridge-ot használni. Ennek akkor is jelentőssége van, amikor az 1541Ultimate-el együtt akarom használni az IDE64-et. Manuális kapcsoló kell, mert az Ultimate esetében belsőre kell kapcsolni az IDE64-re, külső cartridge esetén pedig külsőre. Erről készült egy másik cikk is, de az abban szerzett tapasztalatokat itt teljes egészében felhasználtam, és továbbfejlesztettem.

A jobb felső sarokban van a GAME/EXROM átkapcsoló
GAME/EXROM átkapcsoló 2 körös váltókapcsoló
GAME/EXROM vonalat a kapcsoló a belső vagy a külső portra kapcsolja

Az IDE64 kártya beszerelése előtt tettem a CPLD chipre hűtőbordát, valamint kialakítottam a kivezetéseket a csatlakozótűkről. Kivezetésre került a firmware betöltést engedélyező kapcsoló, valamint a státusz, és IDE aktivitás LED. A LED-ek csatlakozója nincs gyárilag beforrasztva, ide forrasztottam egy tüskesort. Később azUSB PC-Link is kivezetésre került. A real time clock elemét is le kellett forrasztani a kártyáról, mert túl magas volt. Ezt vezetékkel a billentyűzet alá rejtettem.

IDE64 kártya előkészítve a beszerelésre, LED header beforrasztva alul
IDE64 4.1 csatlakozók bekötése
Státusz LED-ek a helyükön, elem kivezetve

Először kivágtam a ház oldalán a CF kártya nyílását, majd kifúrtam a visszajelző LED-ek helyét. A LED-ekhez kellett 1-1 330 Ohmos ellenállás, a pozitív tápra, mert a kártyáról közvetlen kimenet van kivezetve, ezért csak óvatosan! A táp is levehető a kártyáról.
Ezután a kártyát a billentyűzet tartó fém részéhez csavaroztam, miután menetet metszettem a gyári lyukba. Pont olyan magas lett, hogy elférjen! Csodás! Sajnos a Shortbus csatlakozót pont letakarta, ami alá egy szigetelő fóliát szabtam. Nem baj, ott a Clock port a bővítéshez! – máris ezen jár az agyam…-

Mechanikai rögzítés műanyag habbal


A másik oldalon egy méretre vágott műanyag hab daradot ragasztottam az alaplapra pillanatragasztóval, és ehez rögzítettem a kártyát egy csavarral. Ez igazából azért kell hogy ne lógjon, a másik oldali rögzítés erősen tart. A csatlakozók a helyükre kerültek, így már a beépítés mechanikailag teljesen el is készült!

Az elektronikán még van mit alakítani, és tesztelni, de erről a második részben olvashattok!

C64mod #2 második rész >