C64 mod #1

JiffyDOS, DualSID, full Reset, Heatshink

Dániel megkeresett azzal, hogy segítsek neki bővíteni a C64-ét Jiffy DOS, és DulalSID-el. Jól sikerült, és már régen akartam egy második SID-et is a saját gépembe, egyebek között, hát nekiláttam!

Pontosan mi, és hogyan is készült?

JiffyDOS 

JiffyDOS egy CMD által készített, az eredeti C64 kernal ROM helyett használható, gyorsabb lemezkezelést biztosító bővítő ROM.

 Használatához az eredeti Kernal ROM chipet ki kell venni az alaplapból, és a helyére kell beépíteni.

Kernal ROM kivéve, foglalat beforrasztva

Hogy praktikusan elkerülhetőek legyenek az esetleges kompatibilitási problémák célszerű az eredeti ROM-ot és a Jiffy ROM-ot egy EPROM (vagy EEPROM) memóriachipbe égetni, és a legfelső címvonalra egy kapcsolót rakni. Ezzel át lehet kapcsolni a 2 ROM között, így használható marad az eredeti állapot is. Több helyen kapható kész, felprogramozott csere-ROM, de én magamnak készítettem el, mert volt egy marék EPROM a szekrényben, meg egy régi égető készülék is hozzá.

Beégetett Jiffy/Kernal ROM chipek

A régi C64-ben külön chipben van a Kernal, és a Basic ROM, így ennél csak a Kernal-t kell cserélni, de szükséges egy foglalat átalakító, mert a szabványos 27C64 epromok lábkiosztása más mint az eredeti 2332-es PROM. Interneten van leírás az átalakítóról, de kapható is készen.
Az újabb fajta C, E, G típusú C64-ekben egy 23128 chipben van a Kernal, és a Basic. Ennek a lábkiosztása egyezik a 27C128 Eprommal, így annak a helyére egy az egyben berakható.

Átkapcsolható Kernal-Basic ROM

Ahoz, hogy mindkét ROM elérhető legyen egy 27C256, vagy 27C512 Eprom kell, a 27-es lábán egy kapcsolóval a testre, a 27, és 28-as lába közé pedig egy 3,3K SMD ellenállást kell forrasztani, így a felső címvonal átkapcsolhatóvá válik. A 27-es lábat ki kell hajtani hogy ne érjen a foglalathoz!
Az internetről letölthető JiffyDOS csak a módosított kernalt tartalmazza, így egy kicsit barkácsolni kell az újabb egyesített ROM-ot tartalmazó C64-hez. Binárisan össze kell másolni a Jiffy kernal, és eredeti Basic ROM-ot, majd az eredeti Kernal-Basic ROM-mal is, így kapjuk meg a beégetendő trartalmat.
Égetés, és a kapcsoló felszerelése után csak be kell rakni az eredeti ROM helyére épített foglalatba, felszerelni a kapcsolót és már kész is!

Jiffy kapcsoló felszerelve!

Igaz így is gyorsul a lemezelérésünk, de igazán gyorsítani akkor tud, ha a lemezegység is rendelkezik JiffyDOS bővítéssel. A beszerelés menete megegyezik a C64-el, csak itt a lemezegységnek megfelelő Jiffy ROM-ot kell beégetni a 27C256 Epromba, összemásolva az eredetivel (itt nincs Basic, csak a Firmware), és ugyanúgy rászerelt kapcsolóval beépíteni az eredeti chip helyére. Ezzel kész is a Jiffy bővítés!

1541-II ROM-ját is cserélni kell a hatékonyság miatt

DualSID

 A DualSID egy olyan Stereo SID bővítés, ami az eredeti SID helyére megy, és 2 SID foglalat van rajta. A 2. SID chip típusa lehet eltérő is, vagyis lehet vegyesen 6581, és 8580 is egyszerre a gépben, így mindkét fajta SID hangját is élvezhetjük akár egyszerre is!

Kit-ből összerakott DualSID panel

Ezt úgy érték el, hogy tettek a panelra egy feszültségszabályzót, és beállítható a SID tipusának megfelelő feszültség, valamit a kiegészítő áramköröket is a típusnak megfelelően lehet beépíteni. Beállítható a második SID báziscíme a gépben lévő SID címére is, valamint több más címre is átkapcsolhatóan.
Nekem egy 8580 volt a gépben, e mellé egy 6581-est építettem be. Tomi Malinen-től rendeltem egy egységcsomagot, amit a honlapjáról letöltött beépítési útmutató alapján raktam össze, és csatlakoztattam a C64 megfelelő áramköreihez a leírása alapján (a cikk végén letölthető). A csatlakozásokat PC-ből kitermelt jumperekkel, és csatlakozókkal oldottam meg kultúráltan.

Csatlakoztatva az alaplaphoz

Tettem rá egy címválasztó kapcsolót is, így $400, és $420 címekre tudom tenni a 6581-et. A szükséges címvonalakat egy szalagkábellel az alaplap aljáról veszem le. Az alaplapi, és második SID hangját kivezettem egy-egy RCA aljzatra, így erősítőre tudom kötni a kimeneteket. A hangja nem semmi, kimondottan gazdag, és már a Stereo SID zenéket is élvezhetem. 

Bekötve a két RCA kimenet: 1-alaplap, 2-DualSID

Sajnos időközben megszűnt a DualSID weboldala, és már nem rendelhető. Szerencsére van más alternatíva is mint a SIDfx. 

RESET

full RESET a C64-nél létező legjobb megoldás a reset alkalmazására, sajnos a legritkább esetben találkozunk vele.
A külső Reset megoldásoknál ami a User porton, vagy az expansion porton van kivezetve az a probléma, hogy igazából egy irányúak, vagyis a gépből kifelé jön a reset jel, a belső meghajtó pufferek felől, és valójában a portra csatlakoztatott bővítőkártyának ad reset jelet bekapcsoláskor. Legtöbbször ezt a külső vonalat kötjük testre egy nyomógombbal ha resetelni akarjuk a gépet, ami két okból sem jó megoldás:
– A régi C64-nél a reset jelet egy NE555 IC állítja elő, és ennek kimete CMOS, vagyis ha a reset gombot sokáig nyomjuk akkor kisüthetjük az áramkör kimenetét. Az újabb C, G modellekben már OC kimenetű buffer van, ezt már így nem lehet kisütni.
– Az IEC buszon lévő eszközöknek szeparált Reset meghajtó bufferük van a nagyobb terhelés miatt, ezért ha a gépnek adunk Reset jelet kívülről, az nem jut el az IEC buszra, a meghajtók nem resetelődnek, amik a gyorstöltők után nem lesznek használhatóak, kézzel kell ki-be kapcsolni azokat.

Reset gomb bekötve az időzítő kondenzátorra
A C64 két alapvető alaplap típusának reset áramköre

Ezekre a problémákra nyújt megoldást ez a módszer. A gép eredeti reset áramkörét hozza működésbe, így mindent resetel amit bekapcsoláskor szokott. Ehez a reset áramkörben lévő kondenzátort kell kisütni egy nyomógombbal, ami a C64C esetében a C43 kondenzátor, régi lapokon általában a C24. Célszerű a kapcsolási rajzon kikeresni a megfelelő kondenzátort ha nem vagyunk biztosak benne!

Hűtőborda

Heatsink azaz hűtőborda felszerelése a melegedő chipekre. Ez nem kötelező, de melegebb nyári napokon órákon át tartó használatnál bizony túlmelegedhetnek a chipek, és ha tönkremennek, nehéz a pótlásuk.

Az árnyékoló lemezt távolítsuk el!

A jó levegőáramlás biztosítása miatt először vegyük ki az árnyékoló fóliát ami körbefogja az alalplapot, ez ugyanis nagyon megköti a hőt, és lassan tud távozni a meleg levegő.
A chipeket alkoholos törlőkendővel letisztítjuk, majd száradás után ragasszunk rájuk hűtőbordákat. Én VGA hűtő készletből maradt RAM hűtőket raktam fel. Az IC közepére kell rakni mert ott a szilikon chip, és így tud a legtöbb hőt átadni a bordának. 

A chipeken a kék hűtők, tesztelés alatt..

Itt még nincs vége, folytatása következik! Van még hely bőven a házban!!! Nosza rakjunk bele még pár stuffot!

Jó moddolást mindenkinek!