IDE64+1541 Ultimate

Kitaláltam, hogy ha már van, akkor ki kéne használni mind az IDE64, mind az 1541Ultimate áldásos jó tulajdonságait ám lehetőleg egyszerre! 🙂 Ne kelljen dugászolni a 2 kártyát. A YouTube-on láttam egy videót miszerint másnak ez már sikerült, tehát lehetséges. Én is megcsináltam a magam módján, így hát megosztom a tapasztalatokat róla.

A dologban két sarkalatos rész van: beszerezni egy port replikátort, és beállítani a kártyákat, valamint a vezérlő jeleket.

A szükséges dolgok listája:

  • IDE64 cartridge
  • 1541 Ultimate cartrige
  • Port replicator kártya
  • Forrasztó, és szerszámok összeszereléshez


Ebből a port replicator a keményebb dió. Vállakozó kedvűek persze készíthetnek maguknak saját portreplikátort 2 portcsatlakozó és némi drót felhasználásával, de az nem olyan esztétikus. Persze működne.
Több féle port bővítő létezik, van amelyik igen komolyan konfigurálható, és akár 5 foglalat is van rajta és támogatja a párhuzamos, egyszerre több bővítőkártya használatát. Ezek sajnos igen ritkák, és drágák, ezért elvetettem a beszerzését, igaz ezek átalakítás nélkül is működnének. Én egy olcsóbb, egyszerű modellt választottam egy Datel EX64-et (22€ volt) amin 3 port van, és egy kapcsolóval lehet közöttük váltani.

Port replicator extension port elosztó

Ez így már működőképes, de egyszerre csak az egyik kártyát lehet használni amelyiket kiválasztom a kapcsolóval. Ez is egy alternatíva, de erre a célra nem felelt meg, hiszen én a 2 kártyát egyszerre akarom használni.
A megoldás a replikátor kártya átalakítása. Szerencsére igen egyszerű a felépítése, a legtöbb adat, cím, és vezérlőjel vezetéke csak párhuzamosan össze van kötve, a kapcsoló pedig a tápfeszültségét kapcsolja a kártyáknak. Van rajta viszont egy kevés logikai áramkör, aminek a működését vissza kellett fejteni, hogy lássam hogy rondít bele a terveimbe :-).
Itt megtekinthető a kapcsolás: Datel-EX64.pdf
A logika szerencsére csak a GAME és EXROM vonalakat választja ki a kapcsoló állástól függően. Mivel erre nekünk is szükségünk van, de egyszerre csak egy cartridge vezérelheti, ezért átkötöttem a logikát (két vágás), hogy mindig az egyes kártyahelyről vegye ezeket a jeleket, ahova az IDE64 fog kerülni. Ahoz hogy a többi kártya is kapjon tápot, összeforrasztottam a kapcsoló pólusait, így a maradék 2 bővítőportba IO jellegű kártyákat lehet tenni. Ezzel kész a portbővítő, jöhetnek a kártyák bele!

IDE64 4.1 kártya egyik oldal
IDE64 4.1 kártya másik oldal
1541 Ultimate v1.5 egyik oldal
1541 Ultimate v1.5 SD kártyával
1541 Ultimate kártya alja az ethernet csatolóval


Az első portba az IDE64, a másodikba az 1541 Ultimate került. A harmadik port használata nem javasolt, mivel távol van a C64 busztól, így csak buszmeghajtóval rendelkező kártya tudná biztonságosan használni ezzel a típusú replikátorkártyával. Az ETFE ethernet kártya már nem ment vele a 3. slotban.

Összerakva, de még szerelést igényel!


A kártyák elég instabilan álltak, így puha műanyagból távtartókat szabtam közéjük. Az eredeti támasztó stifteket levettem a kártyákról, és 28mm-es távtartót csavaroztam közéjük ami már biztosította a mechanikai stabilitást és biztos érintkezést. A távtartók legalább 10x10mm-esek kell legyenek, mert a csavarok nem esnek egy vonalba, és eltoltan kell becsavarni azokat.

Stabilan összecsavarozva.

Ezzel elkészült a hardver, jöhet a konfigurálás!

Alap beállítások mellett kapásból elszáll az egész és DE32 hibát jelez az IDE64, vagy egyéb módokon fagy a gép. Semmi gond, menjünk be az Ultimate menüjébe, és állítsuk be! Ahhoz hogy ne legyen ütközés a kártyák között, néhány dolgot ki kell kapcsolni az Ultimate-en:

  • Nem lehet semmilyen cartridge emuláció (Retro Replay, Final III, game ROM, stb.) kapcsoljuk ki, tegyük “none”-ra! Sajnos minden törő-cartridge ütközik az IDE64-el, így azzal együtt nem lehet használni. A gyorstöltőről azomban nem kell lemondani mert az IDEDOS tartalmaz JiffyDOS-t.
  • Az SD-IEC-et célszerű mindig kikapcsolni csak a baj van vele C64-en 🙂 Használják a plus4/VIC20 fanok (csak 1.X firmware-ben van).
  • Az RR-Net kártyát elvileg lehetne használni, de sajnos ki kell kapcsolni, mert van egy hiba az Ultimate szoftverében ami a kártya $DE00-$DE0F címtartományán kívül is betükrözi a regisztereit, ami már ütközik az IDE64-el, ezért DE32 hibával indul. Remélem kijavítják majd ezt a hibát, már kértem a fejlesztőknél. (csak 1.X firmware-ben van) Ethernet PC-Link használatához igen hasznos lenne, mivel nem kéne egy plussz bővítőkártyát az IDE64-re csatolni, mert jelenleg csak így működik az ethernet.
  • Az induláskori automatikus menüképernyőt szintén célszerű kikapcsolni. (csak 1.X firmware-ben van) Fagyást nem okoz ugyan, de megszakítja az IDE64 boot folyamatát ami nem kívánatos jelenség. Kilépve a müből folytatódik az indulás.

A többi hardveregységet mint például a REU, és SID szabadon lehet használni az Ultimate-en. Bármilyen floppy emulációt, és opciót állíthatunk, és használni tudjuk a REU egységet is bármekkora memóriaméretnél.

Tesztelés alatt…

A konfigurálás után jöjjenek a tesztek!
Az IDE64-et v0.90 patch 50 verziójú IDEDOS-al töltöttem fel RR-Net PC-Link, Jiffy, NoCRC opciókkal fordítva. A Shortbus-ba volt egy RR-Net kompatibilis ethernet kártya is a PC-Linkhez (az Ultimate-en ugye nem használható az ethernet) összekötve egy iMac-el. A PC-Link macintosh portja letölthető a letöltések szekcióból.
A 1541 Ultimate-et két féle firmware-el próbáltam ki: 1.7beta, és 2.3.
Az 1.7-es firmware-el többször fura elszállások voltak tapasztalhatóak főleg amikor a menübe ki/beléptem, vagy amikor az IDE64-en a monitor-ból kiléptem. A MAN-ban előfordult hogy nem tudta beolvasni a tartalomjegyzéket, vagy hibásan töltötte be a programot a memóriába.
A programok futása közben volt hogy nem tudott utántölteni, vagy befagyott brk hibával. A hibák elég gyakoriak voltak.
A 2.3-as firmware alkalmazásával szerencsére a hibák jó része megszűnt. Teljesen átírták a szoftverét, még sok funkció hiányzik belőle ami az 1.x firmware-ben benne volt, de tervezik a visszarakását. Sokkal jobb floppykezelés van, a programok már csak elvétve akadnak ki, és az IDE64-el is gond nélkül megy. A menübe való ki/belépés is kevesebb elszállást okoz, főleg ha floppyról való töltés közben megyek a menübe akkor fordulhat elő, de nem mindig. A monitor is jól működik, az IDE64 működését nem akadályozza, és együttműködik vele. A PC-Link is gond nélkül működött.

Összességében elmondható, hogy a két kártya az új firmware-ekkel már teljesen használhatóan együtt tud működni. Remélem a jövőben az újabb frissítésekkel csak javulni fog a helyzet.

Utólagos tapasztalatok:

A 2.3-as Ultimate firmware-el az IDEDOS beégetése valamiért floppy hibával elszáll, ha külső floppymeghajtóról frissítünk akkor is. Ha kivettem az SD kártyát, és az Ultimate visszatért az 1.7-es firmware-re minden gond nélkül lezajlott az IDE64-en a frissítés JiffyDOS bővítővel is.

Az IDE64-et letilthatóvá akartam tenni, ezért építettem egy kapcsolót a replicator-ra, ami a game/exrom vonalat átadja az Ultimate-nek, és közben az IO1-et letiltja az IDE64-en. Ezzel sikerült is bekapcsolhatóvá tenni a törőcartridge funkciót az Ultimate-en. Később kiderült, hogy még a ROML/ROMH vonalat is tiltani kell az IDE64-en, de az egy más történet a C64-be beépített IDE64…

GAME/EXROM átkapcsoló az 1. és 2. port között

Frissítés

Időközben megjelent az Ultimate 2, és megvásároltam. Kicseréltem a régi Ultimate-re, és meglepődve tapasztaltam, hogy jobb a kompatibilitás, kevesebb a probléma vele.

1541 Ultimate2 teszt