TFE – The Final Ethernet

TFE ethernet modul

A TFE kártya nem más mint egy ethernet illesztő (póriasan hálókártya) C64-hez. Létezik több féle is ethernet kártyából a kisöreghez, de ez az egyik legelterjedtebb típus. A felépítése egyszerű, hiszen csak az illesztést kell elkészíteni a C64 expansion portja és az ethernet illesztő közé. A bökkenő ott kezdődik, hogy nehezen beszerezhető, és drága (~70$) az ethernet illesztő panel. Az eredeti terv itt meg is áll. A képen az eredeti embedded eth kártya látható amihez külön panelen készítették el a C64 illesztő áramkörét.

TFE kártya illesztő áramköre

 

TFE v1.1 továbbfejlesztve

ETFE ehternetkártya prototípus első darab

Hála Füvesi Istvánnak ezen most változtatott. Tervezett egy olyan új kártyát, ami tartalmazza mind az ethernet vezérlőt, mind a C64 buszhoz az illesztő áramköröket. Az illesztést kibővítette visszajelző lámpákkal, és kiválasztható immár az I/O címtartomány is jumperek segítségével, mivel az eredetin minden I/O-n megjelent a kártya ami konfliktusokhoz vezet egyéb illesztőkártyák egyidejű használatánál.

A TFE jól eklülöníthetően 2 részből áll: illesztő, és ethernet interface. A közepén elvágahtó a jelölésnél a panel, és cserélhetővé válik az illesztő inerface. Ez jövőbeli fejlesztésekre gondolva lett kialakítva, amit én ki is használtam (lent olvashatsz róla).
Az áramkört jómagam raktam össze a gyártatott panelen. A kezdeti gyerekbetegségek, és bugok fixálása után jóleső érzés volt amikor betöltődött az első weboldal az internetről a C64-esen.

Az első weboldal ami betöltődött

A kártyát a Contiki 1.1 hálózatos multitaszk operációs rendszeren próbáltuk ki, ami egy alap 64-en is működik. Van benne egy alap web böngésző web szerver, telnet kliens, és más egyéb kiegészítők. A TCP/IP protokollt a uIP modul valósítja meg a Contiki-ben, ami egy teljes értékű hálózati réteg ami támogatja a TCP/UDP, és ICMP echo csomagokat, azaz lehet pingelni is, de csak alap pinggel működik 64byte-os csomagokkal.

A munkaasztalom ahol készült

 

További fejlesztések – ETFE

A TFE kártyát Füvesi István később áttervezte, sokféle illesztőfelülettel bővült hála moduláris felépítésének (C64 Expansion, Shortbus, Amiga Clock port, Amiga 16bit bus). A címszelekción kívül kapott még adatbusz meghajtókat is a stabilabb működés érdekében. Az 1.1-es kártya csak igen rövid vezetékkel kapcsolódhat az illesztőhöz ha leválasztjuk róla, ez lett megoldva. Hosszabb vezetékkel akár több kártya is kapcsolódhat egyszerre a géphez külön címtartományokban. Rendelkezik RR-Net emulációval is, ami bekapcsolahtó, ilyenkor ugyanúgy használható mint egy RR-Net kártya.
Ennek a kártyának az ETFE név lett adva (Expanded TFE). Elkészült hozzá egy alap driver is ami egyéni fejlesztésű programokba rakható (A Singular Browser használja). Az új kártya átkapcsolható RR-NET kompatibilissé is, ekkor az arra írt programok is működnek (WarpCopy, Codenet). Az ETFE-vel kapcsolatos érdelkődő leveleket a commodore@freemail.hu címre küldjétek.

Pár kép az ETFE kártyáról:

 

Jelenlegi saját fejlesztéseim

Az utóbbi időkben az 1.1-es kártyámhoz én is csináltam pár új illesztőegységet, mert szükségét láttam hogy IDE64-el használjam miután az már támogatta az ethernet-es PC-Link adatátvitelt ráadásul ez a leggyorsabb az összes lehetőség közül.
Az eredeti Expansion port illesztő megmaradt miután kettévágtam a kártyát, és rátettem a csatlakozókat. Annyit módosítottam rajta, hogy rákötöttem egy szabad invertert az A03 címvonalra, így RR-Net kompatibilis lett, és tudtam használni Warpcopy-val is.
Készítettem egy Shortbus illesztőt, amin csak az R/W vonalat kell szétválasztani mint az eredeti TFE illesztőn. A címválasztást az IDE64 végzi így ezzel itt nem kell foglalkozni. Tettem rá egy jumperrel választható A03 vonal invertálást így RR-Net kompatibilisen és TFE módban is tudom használni IDE64-el PC-Linkhez és egyéb alkalmazásokhoz is igen stabilan.
Az utolsó illesztő amit csináltam egy Clock portos illesztő ami borzasztó egyszerű, csak egy csatlakozó kivezetés – mivel ezen az interfészen a címválasztás, és az R/W vonalak szétválasztása is adott. Az IDE64 4.1-es Clock portjával teszteltem sikeresen. Ennél csak TFE mód van.

A kifejlesztett illesztők a TFE kártyához