DTV hack

A DTV vagyis a Direct To TV egy olyan újabb változata a Commodore 64-nek, ami a C-One projekten alapul, és egy hardveresen teljesen kompatibilis egychipes újraalkotása a gépnek. Ezzel a módszerrel az eredti programok módosítás nélkül futnak rajta, nem emuláció vagy szimuláció, a teljes gépet tartalmazza a chip.

Alig vártam, hogy megszerezzem!

Mivel minden benne van, nagyon könnyen átalakítható, bővíthető az eredeti szegényes kivitel (kompozit video, és audio…) új csatlakozási lehetőségekkel. Gyakorlatilag átalakítható egy majdnem teljes értékű működő C64 géppé ami nagyon népszerűvé teszi a RetroPie-hoz képest ami csak egy ügyes emuláció.

Az interneten nagyon sok féle DTV hack leírást lehet találni, ezekre nem is térnék ki egyenként. Az enyémnél az volt a lényeg, hogy az eredeti állapot minél jobban megmaradjon, de a lehető legtöbb csatlakozást kiépítsem. Kivezettem egy szalagkábellel az összes rendelkezésre álló csatlakozást egy 25 pólusú D csatlakozóra az oldalán. A csatlakozón kívül így semmi sem változott külsőleg. A dugóba raktam a lengőaljzatokat kábelekkel kivezetve. Ha nincs szükség rá, kihúzható, és ugyanúgy lehet használni mint eredetileg.

Az összes kivezetés megtalálható ezen a térképen
Beépítve a csatlakozó, jöhet a tűforrasztás!
Minden drót bekötve rövid, előre ónozott végekkel
A kész mű, még jól is néz ki!

Van egy elég zavaró hiba is a gyári készülékben, ugyanis a kép színei igen erősek, és világosak az eredeti géphez képest, amit szintén javítani kellett, mert nagyon zavart. Szerencsére erre is volt egy egyszerű megoldás: a video keverő analóg áramköreiben ki kell cserélni pár ellenállást, és beállítható a jó szín/fény arány – ez a chroma/luma fix.

Felső képen az eredeti ellenállások, alsón a cseréltek láthatóak

A végső állapotban a jó képen kívül csatlakoztatni lehet már 2db eredeti joystick-ot (így nem törik meg a beépített), floppy meghajtót, így lemezről már bármilyen C64 játék betölthető, valamint PS/2 billentyűzetet amivel már teljes értékűen használható a gép. Tettem rá egy C64 tápcsatlakozót is, így az eredti trafóval is használható nem csak elemről.

Rengeteg hack létezik még a géphez, bőven alakítható még. A beépített játékok, és boot szoftver is cserélhető benne, amire írtak programokat, de nekem ennyi elég hogy floppyról bármit betölthetek. Ezen felül veszélyes a flash memóriában turkálni, mert ha valami félremegy, akkor nagyon nehéz javítani a gépet hogy újra elinduljon. Ezt viszont már mindenki a maga döntse el merre indul a hackelésben.

Összegyűjtöttem egy csokrot a hackelésekből, valamint az is benne van amit itt használtam: innen letölthető