PC táp átalakító C64-hez

Inverter szükséges a C64 működéséhez

Bizonyára sokakkal előfordult, hogy az alap C64 készletét bővítette kiegészítő perifériákkal, és ha nem volt hozzá saját tápegység, akkor a gép tápját terhelve bizony alaposan melegedett, esetleg el is füstölt tönkretéve a teljes konfigot. Erre megoldás, hogy váltsuk ki az eredeti tápot egy erősebb, kevésbé melegedővel, esetleg a többi periféria tápját is!
A PC tápra azért esett a választás, mert sokkal jobban terhelhető mint a C64 eredeti tápja, így ha külső perifériákat használunk mint az IDE64, REU, egyéb Cartridge, vagy disk, garantáltan bírni fogja az eszközök energiaigényét. Ezen felül mehet még róla a floppy drive, és a merevlemezek, háttértárak amik még a géphez vannak kapcsolva, vagyis 1 tápról mehet minden, nem kell 4-5 tápegységgel vesződni mindenhez.

Ez az áramkör egy precíziós pontosságú inverter, ami a PC táp 12V feszültségét alakítja át 9V/5A váltófeszültséggé amire szüksége van a C64-nek az 5V-on kívül a megfelelő működéshez.
Működése egyszerű, egy darlington tranzisztor híddal állítja elő a váltófeszültséget polaritásváltással. A hidat egy mikrokontroller vezérli, aminek a szoftvere biztosítja a nagy pontosságú vezérlést, és a frekvencia beállítást. A firmware esetleges cseréjéhez van rajta egy nem szabványos! ICSP programozó csatlakozó is, amit a PIC kontrollerek égetői ismernek.
Az áramkör 50 és 60Hz között átkapcsolható egy jumper/kapcsoló segítségével, így biztosítható hogy mind PAL, mind NTSC gépekkel is jól működjön.
Az üzemmódot a visszajelző LED is szemlélteti: ha lassan villog akkor 50Hz, ha gyorsan villog 60Hz-es módban van. Átkapcsolni üzem közben is bármikor lehet. Pontossága nagyon jó, pontosan megy róla a belső óra is.

C64 tápcsatlakozóval szerelve, a PC táp egyszerűen rádugható


A panel felépítése univerzális, ugyanis be lehet építeni a táp belsejébe is a rögzítő furatok segítségével, de ha nem akarjuk a tápot megbontani, akkor rá lehet tűzni egy szabvány Molex tápcsatlakozóra, és egy 4 erű kábellel aminek a végére egy DIN7-es csatlakozót tettünk a C64-re dughatjuk közvetlenül.

Figyelem!

Mivel az előállított váltakozófeszültség nem földfüggetlen a +5V tápfeszültségtől, ezért a C64-be épített gyári bekapcsolót csak a BE állapotban szabad hagyni! Ezzel a gépet kikapcsolni nem ajánlott, mert a gép belső tápjának kialakítása eltérő lehet a külömböző modelleknél, és lehet hogy ettől tönkremehet! Csak a PC tápot szabad biztonságosan ki/be kapcsolni ha erről üzemel a gép! A tesztek során én még nem találkoztam olyan C64-el aminél ez gondot okozott volna, de jobb az óvatosság.
Az esetleges nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felelősséget nem vállalok!
Az áramkör maximum 5A áramerősséggel terhelhető. Egy normál C64 0.5A terhelést jelent, magnóval 1A. Mérések szerint 1,5-2A terhelésig nem kell semmilyen hűtés az áramkörre, nem melegszik túl. Azaz 1 géphez nem kell hűtés, ha több gépet üzemeltetünk egyszerre róla akkor pedig kell. Az IDE64, és REU bővítők nem ezt a tápot hanem az 5V-ot használják, tehát ez nem számít a terhelésbe. Nagyobb terhelésnél szigetelve (csillám+hővezető paszta, szigetelő gyűrűvel) hűtőbordára kell szerelni, vagy úgy beépíteni a PC tápba, hogy szigetelve a kasztnihoz csavarozzuk a tranzisztorokat! 

Dokumentációk

Az átalakítót jómagam terveztem, és készítettem, a PCB tervezésében pedig nagy segítségemre volt Füvesi István is. Az alap terveket letölthetővé tettem, hogy más is meg tudja építeni.