PC soros egér a C64-hez

Az egérillesztőt Hársfalvi Levente eredeti tervei alapján készítettük Füvesi István tervezte az áramköri lapot, jómagam pedig az áramkörtervezést, tesztelést, és összeszerelést végeztem. A pontos működése, és a részletes műszaki leírása is ott található. Itt csak a változtatásokra térek ki. A terveket átalakítottam itt – ott új mikrovezérlő típus kompatibilitási problémák miatt, valamint igyekeztünk a mai technikai színvonalnak megfelelő gyári minőségű panelon SMD alkatrészekből a végleges változatot kicsi, kompakt méretben elkészíteni.
Az áramkörön a változtatások azért váltak szükségessé, mert az eredeti terven a vezérlő kontroller egy 16C84-es MCU volt, de ilyet már évek óta nem lehet kapni. Utóda a 16F84-es aminek a jelszintjei a megszakítás vonalon eltérőek. A “C” változatnak TTL bemenete van, ami tökéletesen illeszkedik a C64 jelszintjeihez, viszont az “F” szériának ST bemenete van a határozatlan jelszintek kialakulásának megakadályozása miatt. Ez a bemenet viszont magasabb feszültségen billen mint a szabvány TTL szint, ezért arányos üzemmódban nem tud működni, mert nem billen be a trigger.

Módosított kapcsolási rajz


A problémát úgy oldottam meg, hogy felhasználtam egy szabad RS232 jelszintillesztő adó-vevő párt a MAX232-ben egymással sorbakötve TTL jelregenerálónak. Ennek TTL a bemenete, de az IC felépítése CMOS, így a kimenő jelszint magasabb. Ezzel sikerült a processzorok eltéréséből adódó problémát elhárítani.
Készült egy portolás a 16F627-es kontrollerre is, a kezdeti nehézségek elhárítása, és a program átírása után végre tökéletesen működik. Ez még olcsóbb mint a 16F84, és a jövőben is kapható lesz. Kipróbálásra került, hogy az F627-es forráskódban átírva a processzor típust és újrafordítva működik 16F628, 16F627A, és 16F628A MCU-kon is kódmódosítás nélkül.

Az új típusú kontroller
A készre szerelt egérillesztő; középen: módváltó jumper


Az eredeti tervek GPL licenszelésűek. Én is folytatom ezt a hagyományt, ezért elérhetővé teszem az összes tervet mindenki számára. A módosított kapcsolási rajz, és az összes terv az oldal alján letölthető. 

Az illesztő következő típusú egereket kezeli:

  • Soros MS mouse mode és ezzel kompatibilis
  • Soros Mouse Systems (PC mouse) és ezzel kompatibilis 

A soros portos PC egerek 90%-a a kettő közül valamelyik vagy mindkét üzemben működik, így gyakorlatilag mondhatjuk hogy nem lehet gond az egér kompatibilitásával.
A következő márkákat teszteltem: A4tech, MS, Genius, Altrix, Maestro, Genius Easy, Stamford, Mice, Dynapoint, Maxxtro

Csatlakoztatva a géphez

Támogatott üzemmódok és programok:

  • Joystick emulációs mód (az 1350-es egér ezt tudta, mintha joy lenne bedugva)
  • 1351 arányos mód (POTX/Y-on analóg módon működik)
  • Kiegészítésként a 3 gombos egerek 3. gomját is kezeli!                   (3. gomb – joy: POT Y; arányos: le irány)


Az 1351-es gyári Commodore egér ezt a 2 módot támogatja vagyis ez egy teljes értékű 1351-es egér emuláció!

A két mód között a jumper átrakásával lehet váltani bekapcsolás előtt. 1-2 : arányos,  2-3 : joystick mód 

A C64-hez összesen 2 féle egér készült az 1350-es ami csak a joystick emulációt tudja, és az 1351-es ami ezen kívül az analóg arányos módot is ismeri. Minden olyan program kezeli tehát az illesztőt amit felkészítettek az 135x egerek kezelésére, vagy joystickkal lehet kurzort irányítani. Egyéb szoftver, driver vagy kiegészítő tehát nem kell a régi programokhoz.

Működés közben a GEOS alatt 1351-es egérként

Kipróbáltuk az 1351-es demodisk-el, valamint a Contiki, GEOS 2.0, és Art Studio programokkal is az egeret.
A GEOS eredeti beállításában arányos módban (valódi egér) kezeli az egeret az 1-es porton. A Contiki-t, és a többi programot joy módban lehet kezelni (általában a 2-es porton) mivel a legtöbb program csak a joystick-ot tudja kezelni, a másik egérmódot nem ismeri.
Az arányos módot a GEOS-on kívül (eredetileg a GEOS-hoz találták ki ezt a módot) kezeli még egy-két nem hivatalosan átalakított rajzprogram, valamint a Wings, és a Wheels grafikus multitaszking rendszerek is de az utóbbi kettő futtatásához bővítőkre van szükség (SCPU, Ramlink, …).
Olyan programoknál amik nem kezelik eredetileg az egeret, a fejlesztőnek kell megírnia a meghajtóprogramot hozzá, vagy használhatja a fejlesztéshez a demodisken lévő meghajtóprogramot is. A pontos működést az eredeti dokumentáció tartalmazza a kiegészítésekkel együtt érdemes elolvasni ha drivert szeretnél írni hozzá! 

Figyelem!!
Azok a programok amik nem kezelik sem az arányos, sem a joy módot nem fognak egérrel működni! Maga az egér hardvere még nem garantálja a működést, az adott programnak is támogatnia kell az egeret vagy joystickot hogy valamely módban valóban működjön! Ez az esetek többségében nem okoz gondot.
Az hogy melyik módban működik az adott program annak dokumentációja tartalmazza, vagy próbálgatással lehet kideríteni mely módban működik. A GEOS, Wheels és más operációs rendszereken kívül a legritkább esetben lehet mindkét üzemmódot használni egy programon belül vagyis vagy ez, vagy az, de leginkább a joy mód lesz a mérvadó lévén a legtöbb programot joystick-al tették irányíthatóvá.

A protoípus, amin a fejlesztés történt

 Letölthető anyagok:

Az eredeti Levente féle, és az új ketyere (partyfotó)